The SASL plugin isn't loading on Windows

If you see "Error code = 126" in your Log.txt file, Windows is missing one or more of the Microsoft Visual C++ redistributable packages.

 

1. First, try installing this one then reboot your computer and load the plane again. It's the most likely to be missing in Windows.

2010: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=13523

 

2. If that doesn't do it, here are the other direct links that you may need. Be sure to run the "x64" version for those that come with multiple versions. Install all of them, then restart your computer afterwards:

2005: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=18471

2008: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=2092

2010 (same as above): https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=13523

 

2012 through 2017 can be found on this page, though some need a Microsoft login:

 

https://support.microsoft.com/en-us/help/2977003/the-latest-supported-visual-c-downloads

Have more questions? Submit a request

9 Comments

  • 0
    Avatar
    Dominik Jenzer

    What does it mean ALL redis? You want me to install 6 VC++ Versions?

    I have installed the latest, but the plugin will not show up. I also see no menus and the only switches I can press is BAT, ALT, Avionics. Every other handle seams not to work (SR22).

    Please be more detailed what exactly is needed to install the plane with xplane.

  • 0
    Avatar
    X-Plane Support

    Yes, ALL redistributables.  

     

    Have you checked your log.txt file? It's located inside the X-PLane 10 folder.  If you see an "Error: 193" or "Error:127", that's usually an indication that the redistributables are not installed properly.

  • 0
    Avatar
    Dominik Jenzer

    Wow. Ok, I did it. I did also a reinstall from the oldest as I hade some of them already. The error as you assume remains.

    See picture below. Some VCRedist are not shown in the system settings. How can I test what is missing or what is in the wrong state?

     

    Just to make sure, only the redist, not all packages?

     

    Thanks for some more help

     

    btw. I plan to configure a new PC with linux. will your plane work on ubuntu too?

     

     

    Edited by Dominik Jenzer
  • 0
    Avatar
    Dominik Jenzer

    And just make sure I can upload images. I get an error even it is a png with 22kB of size...

  • 1
    Avatar
    X-Plane Support

    Please keep this public support area clean. If you would like to continue to discuss this case, please open a private ticket via the support ticket system.

  • 0
    Avatar
    Dominik Jenzer

    Some more infos.

    The result of the Dependency Walker showed a problem with a dll

    The MSVCR100.DLL will be reported as x86 file...

    I replaced this file in the system32 directory with a x64... Well, I do not now what I have done - or what the side effects are. But it solved the problem with the plugin and it loads now. At least I'm a step further.

     

     

  • 0
    Avatar
    Stoltzyz114

    What's causing of this error code? I'm running latest version of X-plane 10 on Windows 10 with all the latest versions of Microsoft Visual C ++ 2015... 2013... and 2012

     

    Fetching plugins for D:\X-Plane 10/Resources/plugins

    Loaded: D:\X-Plane 10/Resources/plugins/PluginAdmin/64/win.xpl (xpsdk.examples.pluginadmin).

    Loaded: D:\X-Plane 10/Resources/plugins/XPScrollWheel/64/win.xpl (thranda.window.scrollwheel).

    D:\X-Plane 10/Resources/plugins/sasl/64/win.xpl : Error Code = 126 : The specified module could not be found.
    Initializing off screen memory.
    Initializing off screen memory complete.

    Edited by Stoltzyz114
  • 0
    Avatar
    David Adkins

    I have a similar issue, in the log I see:

    ....plugins/sasl/64/win.xpl : Error Code = 193 : %1 is not a valid Win32 application

    I have installed all installable redistributables that I could find in the kb article, however I still cannot get the G1000 to work.

    Any ideas?

  • 0
    Avatar
    ifctarheel

    I'm running X-plane 11.

    1. The log file shows it can't find the sound files;

    2. The SASL is not loading. It's not showing up in Gismo at all.

    Everything works fine in X-Plane 10. 

     

Please sign in to leave a comment.
Powered by Zendesk